Udøver - Kom godt igang

Hvordan kommer jeg i gang med adventurerace?
 

1. Find et hold

Adventurerace er en holdsport og en stor del af sporten består i at kunne samarbejde med andre. Men først skal man finde nogle at indgå det samarbejde med, og her er et par eksempler på, hvor de findes:

  • Lav et hold med folk fra den nære omgangskreds som familie, kæreste eller venner. I AR kan det faktisk give nogle fordele at vælge holdkammerater, man kender, da man på forhånd kender hinandens styrker og svagheder og føler sig tryg ved at være åben omkring disse.
  • Lav et opslag i din løbe-, cykel-, triatlon-, orienteringsklub eller lignende. At finde et hold her kan ofte betyde, at man har et forkendskab til hinandens fysiske niveau, og at man geografisk er fra samme egn. Det er også en mulighed at lave opslag på diverse fora på nettet inklusiv www.facebook.com/DanskAdventureRaceUnion.
  • En mulighed er også at melde sig som frivillig til et af de mange løb og herigennem stifte bekendtskab med ligesindede. 
  • I Danmark opstår flere og flere AR foreninger, hvor man igennem fællestræninger osv. kan finde folk at race med. På ar-union kan du finde en oversigt over de fleste AR foreninger.
  • Nogle løb kræver kun to deltagere på et hold, og så kan det være lidt nemmere at komme i gang og evt lede efter flere holdkammerater.
     

2. Afstem holdet

Selv for et begynderhold kan det højne oplevelsen ved et race, hvis man på forhånd har afstemt forventninger og ambitioner til både optakt, træning og selve racet. Desuden er det godt at få klarlagt styrker og svagheder i forhold til de forskellige discipliner og også i forhold til samarbejdet. Mange hold fordeler eksempelvis nogle roller imellem sig, som f.eks. navigatører, madmor, indpisker, kaptajn osv. 
 

3. Find et løb

På ar-union.dk findes en løbskalender med en masse gode danske løb. Under de enkelte løbs hjemmesider kan du se, hvilke discipliner, der indgår, hvor lang tid løbet varer, og hvilke krav der stilles til deltagerne. Det kan også være en god idé at læse beretninger fra tidligere løb eller lignende løb. Med en middel træning skal man ikke være bange for at kaste sig ud i et 8-10 timers løb. I de fleste danske løb står der en masse andre nybegyndere på startstregen, og de fleste løb er lavet så man kan afkorte dem hen mod slutningen, hvis man er blevet for træt.

Man skal gøre sig klart at man aldrig bliver 100 % forberedt og at der altid vil opstå uforudsete situationer undervejs. At tackle sådanne er en af ”charmerne” ved AR. Selv de bedste hold laver fejl og lærer af deres fejl. Adventureracere er letomgængelige mennesker og giver gerne gode råd videre til nye i sporten, så derfor er det en god idé bare at spørge løs. Det kan både være på det enkeltes løbs hjemmeside, til arrangørerne eller på forummet på ar-union.dk. Desuden kan det anbefales, at holdet prøver at træne sammen i minimum 1/3 af den tid, et løb er sat til at vare, og gerne i de discipliner der indgår i det valgte løb. Det er en god ide at mærke, hvordan kroppen reagerer, når man begynder at blive træt og at træne hvilke mængder af energi og væske, det kræver at fortsætte i flere timer end man måske lige er vant til.

4. Hvilke evner og udstyr kræves der.

  • Først og fremmest skal man havde lysten til at dele fysisk anstrengelse i fællesskab med andre i den danske natur. 
  • Dernæst kommer et vist fysisk niveau. Basis er at man kan cykle og løbe til husbehov. Man kan komme langt selvom man går i et rask tempo på løbeetaperne. Men det er selvfølgelig klart, at jo bedre form man er i, des større er ens overskud fysisk men også mentalt til at klare udfordringerne. 
  • Vigtigt er det at kunne kommunikere ærligt på holdet, for de fleste vil i løbet af et løb blive pressede eller have brug for hjælp af den ene eller anden slags. Jo stærkere holdet er til at hjælpe hinanden, jo bedre bliver oplevelsen.
  • I AR skal man finde vej ved hjælp af kort. Det er derfor en fordel at en på holdet kan navigere efter kort. Ellers kan en del af træningen være at øve dette. Der er mange orienteringsklubber rundt omkring i landet som med jævne mellemrum har vejledninger, åbent hus og som gerne vil hjælpe dig med grundlæggende kortlæsningsteknik.
  • Af udstyr skal man helst have en mountainbike eller kunne låne en. Desuden kræves sportstøj og et par løbesko, som må svines til, en lille rygsæk og et kompas. Desuden kræves en god lygte, hvis dele af løbet foregår i mørke. Det er vigtigt at læse instruktionen for det enkelte løb grundigt.
  • Da løbene ofte er af mange timers varighed bør man sørge for at få indtaget en passende mængde energi og væske undervejs. Der er mange forskellige præferencer, og det nemmeste er at man prøve sig frem og vurdere, hvad der fungerer bedst for en selv.
  • Og så handler det primært om at komme ud at få nogle erfaringer og gode oplevelser. Adventure race er en sport, hvor man hele tiden får nye erfaringer i takt med skiftende discipliner i skiftende terræner i kulde og varme og i mørke og dagslys og med skiftende holdkammerater. Det er oplevelser som man lære af, og som man ikke nødvendigvis kan forberede sig på på forhånd. Vi ses derude!