INTERNATIONAL JUNIOR ADVENTURE RACE (IJAR)

International Junior Adventure Race (IJAR)

-Et forsøg på at lave VM for unge under 18 på internationalt plan

 

Historik over IJAR:
I 2013 søgte Jean-bernard Bonnet (Frankrig) og Sarah Brearley (England) et Erasmus legat med udgangspunkt i, at repræsentanter fra seks lande var gået sammen om at lave et VM for junior i Adventure Race. De repræsenterede lande var: Frankrig, England, Spanien, Danmark, Tjekkiet og Canada

I 2014 blev der afholdt et VM i Frankrig, som var et etapeløb over 6 dage. De unge konkurrerede i 6-8 timer hver dag og sov i soveposer under presenninger om natten. Der var to danske hold med og en dansker der deltog på et spansk hold. Så fem Juniorer af sted i alt. De to danske hold havde kvalificeret sig via DM Junior, som blev afviklet på Adventure Efterskolen Sønderjylland i 2014 (Als Extreme).

De danskere, der deltog i 2014 var:

  • Team Gode Ben 1: Mads Berthelsen og Tobias Nellemann. De fik en 6. plads (Se Mads' racebeskrivelse nederst)
  • Team Gode Ben 2: Emil Lildballe Steffensen og Rasmus Wrang Andersen. De gennemførte konkurrencen men uden for rangliste, da de missede en markering.
  • På et Spansk hold deltog Rasmus Elmstrøm. De gennemførte konkurrencen, men uden for rangliste, da de lavede en fejlnavigering og modtog hjælp udefra. Dette hold var udfordret ved, at en kun talte dansk og engelsk og den anden kun talte spansk (men meget godt samarbejde til trods).

Planen efter VM i 2014 var, at de repræsenterede lande på skift skulle stå for at afvikle et lignende VM løb hvert andet år. Det første land der skulle stå for det blev Spanien i 2016. Men i december 2015, blev Spanien nødt til at melde pas, da de ikke havde fået den økonomiske støtte, som de havde regnet med.

Så hele projektet gik desværre i stå.

 

Fremtidige planer for IJAR:
De seks lande fra ovenstående projekt er nu i gang med at lave en ny struktur. Vi vil på nuværende tidspunkt ikke lave VM, men forsøge at lave en platform, hvor alle de forskellige lande bidrager med informationer om forskellige eksisterende Adventure Races for børn og unge under 18 år rundt om i verden.

Vi vil arbejde på, at få flere end de 6 repræsenterede lande til at bidrage med informationer om juniorløb.

Tanken er, at efter nogle år, vil der eksistere et overblik over juniorløb rundt om i verden, hvorefter der vil kunne laves en cup og et efterfølgende VM.

 

Ønsker du at bidrage:
Hvis du ønsker at bidrage til ovenstående proces, så kontakt Sessel Elmstrøm (sessel.elmstrom@gmail.com).

Det kan være du har kendskab til internationale AR konkurrencer for unge under 18 år eller kender til folk ude i verden, som kunne være med i dette netværk, der forsøger at koordinere indsatsen for unge internationalt.

 

RACEREPORT FRA JUNIOR VM 2014:

Mads Berthelsen, som var en af de unge der deltog har her beskrevet oplevelsen til Junior VM

"Junior VM Adventure Race i Frankrig 2014 var en af de fedeste oplevelser i mit liv. Man blev presset og fik testet grænser hele tiden, både fysisk og mentalt – og så var det bare sjovt - løb i bjerge, MTB, canyoning og kajak. Vi sov i bivuak, badede i solopvarmet udendørs ”brusere” og var sammen med en masse unge fra andre lande, som alle havde samme interesse. Super fedt program. Det fedeste var naturen. Jeg har været på ferie i Frankrig – endda i området omkring Gap, men det var som om, man fik lov til at opleve det hele indefra eller tættere på. Min makker, Tobias, og jeg havde et rigtig godt samarbejde og hjalp hinanden i de forskellige discipliner, hvor vi supplerede hinanden godt i forhold til styrker og svagheder. VM i Frankrig var præget af omfattende systematisk snyd. I mine øjne var er de sande vindere det norske hold og ikke franskmændene, men det til trods, så var det en kæmpe oplevelse, som jeg ikke ville have været foruden."