Det Gyldne Træksystem

Det Gyldne Træksystem er DARUs pris til personer eller foreninger, som har gjort en ekstra ordinær indsats i Dansk Adventure Race.

2023: Oure Højskole

Det gyldne træksystem er en hæderspris som uddeles til modtagere, som har gjort en helt særlig indsats for sporten. Det er svært at snakke om Adventurerace danske historie uden at nævne Oure og derfor blev det gyldne træksystem tidligere i år uddelt til Oure, som paraply for både enkeltpersoner, en bunke races og som efterskole, højskole, kostgymnasium og med sommerkurser, at have været med til at fremelske sporten i DK kontinuerligt gennem rigtig mange år.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Herunder et par ord fra Søren “Søb”:

Hvordan kom Skolerne i Oure i gang med at lave adventure race og ind i DARU?
Adventurerace-sportens store indtog i DK i 00’erne var med Oure som central aktør. Det stort anlagte "Adventure Challenge - Coast to Coast" med start fra Ringkøbing havde mål i Oure, mens Raid 450 startede på Oure. Lærere og elever var deltagere, arrangører, hjælpere og entreprenører. Det lige fra deltagere i Eco Challenge på Borneo og i Patagonia til opstarten og stiftelsen af DARU. Vi har siden Eco Challenge brød igennem til folk via Discovery Channel haft en stor nysgerrighed for og engagement i sporten, hvilket er blevet til 10 år med Oure AR og masser af DARU-race-deltagelser, samt et utal af små og store interne races på Oure.  Fællesskabet er lige så centralt i race som det er at være elev på Oure. Adventurerace-konceptet var sågar spændende nok til, at vi lavede adventurerace for alle elever fra alle linjer fra både Efterskolen, Kostgymnasiet og Højskolen. Det blev i flere år til et 7 timers race med tæt på 1000 deltagere, hvilket må være AR-deltager-rekord i DK. 

Hvad betyder det for Skolerne i Oure at få Det Gyldne Træksystem?

Vi er vildt stolte over at Oure AR er velbesøgt og velanset. Det er jo for elevernes skyld at vi laver lækre, spændende og udfordrende races. Dertil kommer at vi får besøg af dygtige, rutinerede og dedikerede racers udefra, der dyster side om side med vores elever. Det er en stor oplevelse for eleverne, at stå, som debuterende let øvet racers, ved samme startlinje og krydse samme mållinje som nogle af DK's og Europas bedste racers, når der er Oure Adventure Race hvert forår. Det er mega sejt.

 

2021: Anna Movin

Anna er blevet tildelt det Gyldne Træksystem for sit store arbejde for Dansk Adventure Race. Anna var et vigtigt element i udviklingen af DARU og medlem af bestyrelsen 2014-2019.  Hun har ligeledes som løbsleder været en bærende kræft til afvikling af Nordisk Adventure Challenge Silkeborg (tidligere Yeti & SOK Multisport) gennem årene 2012-2021. Senest sikrede hun et vel afviklet EM i Silkeborg, den største internationale konkurrence til dato på dansk grund. Anna har ligeledes været kontakt person til Multisport klubben under SOK. 



Her et par skarpe til Anna:


Hvordan begyndte din livsstil med Adventure Race? 
Jeg flyttede til Silkeborg og min skulder kunne ikke rigtig holde til at spille badminton som jeg altid havde gjort. Så lokkede en veninde mig med i MTB klubben men jeg kunne godt mærke jeg nok ikke var helt modig nok til at blive rigtig god og jeg var nok også bedre til at løbe. Så hørte jeg om AR og startede i o-klubben og blev bidt af kort og kompas. Samtidig stod Niels Witting og Michael Filyo og manglede en makker for at kunne køre mix, så jeg blev taget godt imod og introduceret i sporten af to garvede gutter. Og så var jeg fanget og udviklede ambitioner og lyst til at prøve mere. Jeg var heldig at opleve AR i en periode hvor det var småt med AR damer så jeg fik en masse spændende oplevelser fx i udlandet.

Hvordan kom du igang med selv at arrangere Adventure Race? 
Niels, Fio, Anton Hansen og Simon Grimstrup, som deltog i multisport træningerne, var også med til at arrangere SOKs Adventurerace og så blev jeg lokket med der også.

Hvad giver det dig at organisere så mange ting for andre? Jeg nyder at organisere og få det til at fungere og lykkes. Og så at se det hele spille på race day. Jeg er glad for at give noget tilbage til sporten. Det giver bare noget at lave frivilligt arbejde og gøre noget for andre.

Har der været nogle vanskelige ting undervejs ? Og hvordan fik du det klaret ?
Det har hvert år været en udfordring at løbet er blevet større og større og vi måtte acceptere at vi skulle have en større styregruppe til at hjælpe med at arrangere. Vi kunne ikke klare det hele selv. I den forbindelse var o-klubben god til at træde til, men i o-verdenen er der ofte en bestemt måde at gøre det på, så det tog lige nogle år før vi helt følte at vi talte samme sprog. Men jeg synes efterhånden vi har lært det og har rigtig godt samarbejde.

Hvad var den største udfordring ved planlægning og afvikling ved EM ?
Tør du give et bud på hvor meget tid du brugte på EM ? 
Samarbejdet med vores sponsorer og kommunen, som har vist hvor forskelligt man kan se på en arbejdsproces og det kan være ret frustrerende. Det er to verdener der mødes og vi fra o-klubben er nok meget praktiske i vores tankegang. Det var selvfølgelig heller ikke været nemt fordi det var så langstrakt og vi faktisk startede forfra med banelægning da løbet blev udskudt pga Covid. Det krævede lige en ordentlig kraftanstrengelse. 

Vi har heldigvis holdt fokus på vores egne opgaver og den praktiske løbs afvikling og givet den en ekstra skalle, men det trak tænder ud af og til.  

Jeg aner ikke hvor mange timer jeg har brugt på det men nok i gennemsnit 3-4 timer i ugen og flere i ugerne op mod og efter løbet, plus en uges ferie til selve løbet, hvor vi er igang i døgndrift.

Hvad er dit råd til andre der drømmer om at organisere deres første Adventure Race? 
Vær opmærksom på der er et kæmpe arbejde ud over at lave banen. Men det er givende og sjovt. Husk at nyde processen.  

2020: Flemming Søvndal Nielsen

Flemming har organiseret Racet "Thy til Lands til Vands og i Luften" 19 gange. Løbet har været en rygrad i Dansk Adventure Race. Han har ligeledes deltaget aktivt i løbsleder møder og delt sin store erfaringer til andre løbsledere. Samt skeptisk men positivt hjulpet med at forme DARU.



Her et par skarpe til Flemming:

Hvordan fandt du på det første Thy til lands til vands og i luften?
Jeg deltog i 1999 i et af Danmarks første Adventurerace "Sjælland på langs". Vi var et urutineret hold og udgik allerede på første kajaketape, som vi ikke gennemførte. Dette løb gav mig ideen til "Thy til lands til vands og i luften". Mit løb skulle være for alle. Så bevist blev kajakken skiftet ud med kano. Dog skulle der gå 3 år før vi i 2002 arrangerede det første "Thy til lands til vands og i luften".
Det var svært at få nok tilmeldinger til løbet i starten. Først da portalen ARDK og senere DARU opstod, blev formidlingen og reklamen nemmere.
 
Hvad har været din motivation for at lave så mange adventure races?
Jeg har haft en kæmpe glæde ved at glæde andre!
Jeg føler mig privilegeret, at have kunne vise Thy frem for alle de mange deltagere gennem tiden og opleve deltagernes begejstring, (træthed) og glæde. 
 
Hvad har været det sværeste?
Det sværeste har være at træffe valget om at stoppe. Beslutningen har været undervejs i 2 år. Der har været mange glæder og gode kammeratskaber i forbindelse med "Thy til lands til vands og i luften". Jeg har arrangeret Thy til lands til vands og i luften nu i 19 sommer. Dette har været en fantastisk rejse. Men de sidste år, har jeg haft svært ved at finde tiden til at lave løbet. Så derfor er beslutningen truffet.
 
Har du haft noget crew som har hjulpet hele vejen?
Jeg har hele vejen igennem arrangeret løbet med og for Thy Frilufts- & Klatreklub. Jeg har haft en fantastisk opbakning og hjælp til afviklingen alle år. Da løbet blev større blev Nordvest OK og Snedsted FDF koblet på som faste hjælper, hvilket har været en uundværlig støtte.

Jeg er meget beæret over at have haft mulighed for at kunne arrangere et løb som "Thy til lands til vands og i luften" 19 gange. Tak til alle deltagerne, hjælpere og sponsorer. I min tid som aktiv adventureracer (Ja der var engang...) og løbsleder har jeg fået mange store oplevelser, som jeg aldrig vil glemme. Jeg har været de mest øde og skønne steder i Thy og Danmark, som man kun ser når der er en lokal løbsleder, som er passioneret i at vil vise sin egen baghave frem.

I fremtiden vil jeg fortsat følge Adventurerace i Danmark og DARUs store arbejde. Jeg arrangere fortsat et lille løb - Thy Challenge og forskellige Adventurerace for skoler og større grupper. Jeg viser gerne Thy frem. I er alle velkommen.

Husk den som bremser taber....


2018: Tobias Bang

Tobias er blevet tildelt det Gyldne Træksystem for sit store arbejde for Dansk Adventure Race.

Tobias overtog formands posten i DARU efter Mikael Have, dette i en meget vanskelig opstarts fase, hvor miljøet var meget kristiske omkring oprettelsen af et national forbund. Tobias formåede at binde hele landet sammen samt understrege vigtigheden af at arbejde sammen mod et fælles mål. Hans store erfaring med organisatorisk arbejde fik en god struktur på DARU.

Tobias har ligeledes været løbsleder for IHS og Genforeningen der har været en del af DARU cuppen.

Han er ligeledes højskole lærer nu på Idrætshøjskolen Højskolen Sønderborg (IHS) og tidligere Gerlev Idrætshøjskole. Her underviser han i Adventure Race og introducere mange nye til sporten gennem hans undervisning og glæde for Adventure Race sporten.

Tobias motto har været: Skal du have lavet noget, så spørg nogle der har travlt. Da de har arbejde mentaliteten til at få gjort ting.

2013: Mikael Lykkegaard Have

Mikael er blevet tildelt det Gyldne Træksystem for sit store arbejde for Adventure Race. 

Mikael var idemanden til stiftelsen af et special forbund for Adventure Race i Danmark. Han havde stor erfaring med foreningsarbejde og troede på ideen. Han fik Gorm Eriksen og Lars Bukkehave overtalt der sammen skabte DARU.

Mikael Have var DARUs første formand og fik samlet sporten under et special forbund.  

Hvilke oplevelser har du fået med Adventure Race ? 

En masse ture ud i dansk naur som jeg aldrig ville have fundet ud i på egen hånd - og slet ikke på de tider af døgnet. Jeg har en masse minder fra udforende strabasser, fra at have tabt alt luft og blive skubbet i mål til udfordrende passager af dybe åer midt om natten - helt igennem kun gode oplevelser. Lige nu leder jeg efter nogen, der vil køre et par challenge løb - lige så langsomt som mig. 

Har det givet dig noget ballast i andre dele af dit liv? 

Adventure race var for mig, på mange måder en genstart af livet - Jeg havde ikke dyrket reel sport i over 20 år før jeg besluttede at der skulle ske noget og samlede et hold til at deltage i et adventure race  (jeg var 41 år) og vi kastede os ud i det - helt fra bunden!!

I dag er det hold bland de bedre "oldboys" i Danmark - Team Delta -  og både Thomas Guldmand og min bror Mogens Hansen var med fra starten. I dag dyrker jeg 'regelmæssigt' sport - mest Mountainbike.

Hvad var det værste ved at organisere sporten i Danmark? 

Det værste var, som altid med den slags, modstanden mod forandringer. Modstanden var ind i mellem ret hård og det var svært ikke at tage det personligt undervejs, men sådan er det jo når man lægger hjertet i noget.

Jeg mener det var nødvendigt at få noget struktur og nogle regler på, da der kom flere og flere nye ind i sporten på det tidspunkt - og de gamle gentleman regler blev ikke forstået helt på samme måde af alle. 

Hvordan føler du at have bidraget til Dansk Adventure Race? 

I bund og grund ligger mit bidrag vel i at have samlet de mange små hold undet et forbund og i tæt samarbejde med en flok indsjæle fik vi lavet regler, sat gang i DM og Cup'en og få etableret en dommerkultur. Ideen, med en organisation var ikke ny, jeg var bare den der trak den ind over stregen.

Hvor vigtigt var det at skabe et forbund i Danmark ? 

Set med mine øjne var det meget vigtigt, det skabte en overordnet struktur for aktiviteterne og øgede samarbejdet mellem både hold og løbsledere. Hvad der var sket uden forbundet ved jeg af gode grunde ikke, men jeg følger med fra sidelinjen og jeg tror det var et godt træk vi lavede den gang.