Hvad er adventure racing?

Adventurerace er en sport, hvor deltagerne skal finde frem til banens poster / check points ved hjælp af et udleveret kort. Deltagerne følges ad i hold på 2-4 personer og må hjælpes ad hele vejen. Alle skal dog med til alle posterne hver gang, hvilket gør at holdets medlemmer hele tiden må sørge for at få alle med.

Et ruteforløb består typisk af et antal etaper, hvor posterne skal besøges på en bestemt måde. Det kunne for eksempel være at post 1-4 er til fods, post 5-17 er på mountainbike, post 18-25 er til fods, post 26-30 besøges i kano osv indtil målstregen.

Imellem hver etape er en såkaldt skiftezone, hvor man fx får udleveret eller afleverer sin cykel og hjelm.

Der er sjældent forplejningszoner på et adventurerace, så man skal medbringe alt, hvad man har brug for. Det gælder både mad eller energibarer og skiftetøj og førstehjælpsgrej. Ofte kan man tanke vand i skiftezonen, men man må selv vurdere, hvor meget vand, man har brug for at slæbe med på næste etape. Holdene er selvforsynende og må ikke få hjælp udefra. Dette gør at uforudsete problemer må løses undervejs, og dette giver adventurerace et uforudsigeligt og spændende tvist.

På ruten er ofte indlagt specialdiscipliner og udfordringer for eksempel klatring, skydning, svømning, sejlads eller samarbejdsøvelser. Her er holdets evne til samarbejde ekstra vigtigt. Dette giver deltagerne store oplevelser og udfordrer måske nogen til at presse sig selv til grænsen for holdets skyld.

Adventurerace er udfordrende og findes i flere versioner fra korte motionsløb, der er til at gå til for de fleste til lange løb på 1 til flere døgn, hvor deltagerne presses en tand ekstra. Når der siges ”kort” taler man i adventurerace om ca 3 timer. Det lyder måske af meget, men fordi man skifter mellem discipliner er det ikke det samme som fx 3 timer på cykel.

Adventure race passer perfekt i tidens trend, hvor flere og flere ønsker at dyrke motion i naturen og ønsker at udfordre sig selv. Adventure race har den styrke, at man kæmper sammen som et hold og derfor behøver alle ikke være lige gode til det hele, da man kan hjælpe hinanden. Fx kan der være en, der er bedre til at læse kort, mens en anden er god til at holde humøret på holdet højt, når det bliver hårdt.

Historien

AdventureRacing stammer oprindeligt fra New Zealand og blev udbredt da Discovery Channel i slutningen af 90’erne optog ”Eco-challenge”, som var et ekspeditionsløb, hvor man fulgte deltagernes strabadser og fik indblik i de flotte naturoplevelser.

Fra slutningen af 90’erne begyndte danske adventureraces at blive afholdt og i dag er adventurerace en etableret sport med mange stabile udøvere, foreninger og løbsarrangører. Sporten har organiseret sig i Dansk Adventure Race Union, som understøtter afholdelse af en årlig cup, Danmarksmesterskab og kontinuerligt søger at styrke sammenholdet mellem udøvere, foreninger og løbsarrangører i Danmark.